Зелені облігації можуть залучити в альтернативну енергетику України 73 мільярди доларів

Новини

«Зелені» облігації – це особливий вид боргових паперів, кошти від розміщення яких направлятимуть тільки на реалізацію екологічно нейтральних проектів:

  • поновлювані джерела енергії
  • реалізація програм, спрямованих на підвищення енергоефективності та енергозбереження
  • ефективна утилізація відходів
  • збереження біологічних видів
  • підвищення ефективності та раціональне використання земельних і водних ресурсів
  • розвиток вуглецевонейтрального транспорту (електричний, водневий)
  • адаптація до кліматичних змін.

Зелені облігації можуть залучити в альтернативну енергетику України 73 мільярди доларів

У світі вперше такі облігації були випущені в 2007 році (вони називалися бонди кліматичної спрямованості), обсяг емісії склав 860 мільйонів доларів. На сьогоднішній день на «зелені» облігації припадає близько 389 млрд доларів, аналітики пророкують, що в найближчі роки їх сукупний обсяг перевищить 1 трлн доларів.

В Україні про випуск зелених облігацій заявили в серпні 2018 року, на початку червня 2019 Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження представило «Концепцію запровадження ринку« зелених »облігацій». Його запуск покликаний залучити додаткові кошти в альтернативну енергетику і сферу енергоефективності. За оцінкою International Fininace Company, «зелені» облігації допоможуть залучити в Україну до 2030 року близько 73 млрд інвестицій.

Зелені облігації будуть стандартного типу, який найбільш пристосований до українських реалій. Запуск програми буде виконуватися в два етапи:

  • перший – до 2021 року – стандартні «зелені облігації» будуть вводитися в обіг як цінні папери
  • другий – до 2022 року – створення інфраструктури та правової бази для виведення на ринок інших типів облігацій – секьютізірованних, дохідних, проектних.

Впровадження нового фінансового інструменту допоможе в реалізації національної програми, якою передбачено довести частку електрики з ВДЕ до 2020 року до 11%, а до 2035 року частка «зеленої» енергії повинна становити не менше 25%.

Інтерес до покупки «зелених» облігацій вже проявив Європейський інвестиційний банк, правда, за однієї умови – якщо їх випуск і обіг буде повністю відповідати міжнародним вимогам і стандартам.

Lost Password