Відновлювана енергія забезпечила третину світових електрогенеруючих потужностей

Новини

За підсумками 2018 року відновлювана енергія забезпечила роботу третини електрогенеруючих потужностей в світі – про це йдеться в доповіді, яку представило Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA). Всього в минулому році було введено в експлуатацію 171 ГВт нових потужностей, що використовують поновлювані джерела енергії.

Відновлювана енергія забезпечила третину світових електрогенеруючих потужностей

Найбільший внесок в таке зростання припадає на сонячні і вітрові електростанції, вони забезпечили збільшення потужності зеленої енергетики на 7,9%. При цьому сумарно загальна потужність сонячний і вітрових електростанцій в світі за рік зросла на 84%. Загальна потужність світової альтернативної енергетики на кінець 2018 року склала 2,351 ГВт. Головна причина такого значного зростання – відновлювальна енергія стала конкурентоспроможною в порівнянні з традиційними способами електрогенерації.

Відновлювана енергія: географічні особливості

У доповіді особливо підкреслюється, що відновлювана енергія застосовується все більше у всіх регіонах планети, хоча це використання має дуже різний рівень:

  • на азіатський регіон припадає найбільша кількість введених в експлуатацію установок на основі відновлюваної енергії – 61%.
  • найзначніші темпи зростання альтернативної енергетики зафіксовані в Австралії, перш за все – за рахунок збільшення кількості сонячних електростанцій. Всього в 2018 році в експлуатацію було здано 3,8 ГВт електрогенеруючих потужностей, що використовують нетрадиційні джерела енергії. Крім того, Австралія знаходиться в лідерах по ще одному показнику – тут в 2018 році почали використовувати найбільшу кількість сховищ енергії на основі літій-іонних батарей – це дає можливість компенсувати нестабільність генерації електрики і забезпечити безперервність подачі електроенергії
  • на третьому місці знаходиться Африка, де в 2018 рік було введено в експлуатацію 8,4% від загального обсягу зеленої енергетики.

Серед країн, як і раніше лідерами за потужністю встановлених сонячних електростанцій залишаються Китай, Індія, Південна Корея і Японія. Значно зросла відновлювальна енергія в США (8,4 ГВт) і в Німеччині (3,6 ГВт).

Найбільша частка в альтернативній енергетиці припадає на гідроенергетику – всього 1172 ГВт. На другому місці – вітроенергетика – 564 ГВт, на третьому – сонячна енергетика, сумарна потужність всіх сонячних електростанцій в світі складає 480 ГВт.

Lost Password