Перша вітрогенераторна установка змонтована під Краматорськом

Новини Технології

Під Краматорськом, в селищі Ясногорівка змонтована перша вітрогенераторна установка (ВЕУ), потужність якої становить 4,5 МВт. Це перша з п’ятнадцяти установок, які планується встановити в вітропарку протягом трьох років.

Перша вітрогенераторна установка змонтована під Краматорськом

Монтажні роботи першої ВЕУ почалися ще в середині лютого, висота вежі становить 120 метрів, вона складається з 6 трубчастих конструкцій, загальна вага яких складає 468 т. Діаметр ротора – 151 метр, генератор приводиться в рух лопатями, довжина кожної – 75, це найбільший розмір в Україні. Протягом року вітрогенераторна установка здатна згенерувати 17 ГВт * год електроенергії, цього досить, щоб забезпечити електрикою протягом року близько 3500 домогосподарств. Все управління автоматизовано, станція практично автономна, головний комп’ютер приймає самостійно рішення про початок та припинення роботи, наприклад, якщо сила вітру перевищує гранично допустимі показники – ураган або штормовий вітер. Вітрогенераторна установка розміщена на відстані 1200 метрів від найближчого житлового будинку (при нормі – 400 м), тому рівень шуму не буде перевищувати 35 дБ.

Для проведення монтажних робіт з Німеччини був доставлений спеціальний кран Liebherr LR 1750/2 висотою 139 метрів і максимальною вантажопідйомністю 750 т. Крім того, для установки лопатей використовувалася спеціальна механізована траверса, спроектована і виготовлена в Україні. Це одна з головних особливостей цього проекту, локалізація виробництва однієї ВЕУ в Україні становить близько 75%, самі установки виробляються в Краматорську за ліцензією німецької компанії «Fuhrländer». Будівництво вітропарку дозволило створити додатково близько 500 нових робочих місць, завантажити роботою машинобудівні підприємства по всій Україні. Вітрогенераторні установки, виготовлені в Краматорську, вже встановлені на першому в Казахстані вітропарку «Єрейментау» і показали свою ефективність, надійність і продуктивність в умовах дуже суворого клімату.

Lost Password