Вітрова енергетика України стала п’ятою в Європі

Новини

За підсумками першого півріччя 2019 року вітрова енергетика України стала п’ятою в Європі за сумарною потужністю введених в експлуатацію вітроелектростанцій. За шість місяців було встановлено вітрогенераторів загальною потужністю 262 МВт.

Вітрова енергетика України стала п'ятою в Європі

Всього в Європі за перше півріччя вітрова енергетика стала могутніше на 4,9 ГВт. При цьому на вітрові електростанції, розташовані на землі, припадає 2,97 ГВт, 1,9 ГВт – на офшорні вітроелектростанції.

Лідером за встановленою потужністю наземних вітрогенераторів стала Франція – 523 МВт, на другому місці – Шотландія, де було здано в експлуатацію 459 МВт. Далі – Німеччина з показником 287 МВт, всього трохи їй поступилася Італія, де потужність вітроелектростанцій склала 286 МВт.

Слід зазначити, що в порівнянні з 2018 роком, темпи зростання потужності наземних вітрових електростанцій дещо знизилися. Основна причина – різке падіння інтересу до вітроенергетики в Німеччині, де показники виявилися найнижчими починаючи з 2000 року, всього було підключено всього 7 ВЕС. Головна причина – проблема з отриманням дозволів, зараз в Німеччині очікують можливості підключитися до загальної енергосистеми вітроелектростанції загальною потужністю близько 11 ГВт.

За підсумками року ситуація може кардинально змінитися, в лідери можуть повернутися скандинавські країни, де основний пік будівництва вітроелектростанцій припадає саме на літні місяці. Тому за підсумками року в п’ятірці країн – лідерів за потужністю встановлених вітрових електростанцій можуть з’явитися Швеція і Норвегія. Також слід розраховувати на появу в числі лідерів і Іспанії, в якій в 2017 і 2018 році були розподілені квоти на вітрові електростанції потужністю 4,1 ГВт.

Загальна потужність офшорних (встановлених в море) вітроелектростанцій склала 1,9 ГВт, тут абсолютний лідер – Великобританія, яка ввела в експлуатацію 932 МВт.

Вітрова енергетика в Європі протягом першого півріччя 2019 року одержала інвестицій на суму близько 8,8 млрд євро.

Lost Password