Сонячні панелі українського виробництва: бренди, ціни, якість

Новини Сонячна енергетика

На сонячні панелі українського виробництва припадає дуже незначна частина ринку. Втім, така ситуація є типовою для переважної більшості європейських країн – місцевим виробникам дуже важко конкурувати з ТОП-брендами, перш за все – китайськими компаніями.

Завдяки активній урядової підтримки, в Китаї була створена потужна промислова база, при цьому провідні компанії мають вертикально інтегровану структуру, що має повний цикл виробництва – від вирощування кремнію до збірки панелей. Переважна більшість фотоелектричних модулів, використовуваних для установки в сонячних батареях, зроблені в Китаї. Китайські компанії стабільно займають 6-7 місць в світовому ТОП-10 виробників сонячних батарей. Наприклад, щоб захистити свій ринок, США встановили на китайські сонячні батареї таке високе ввізне мито, що деякі виробники почали переносити виробництво в США.

Сонячні панелі українського виробництва: хто і як випускає

Всього в Україні сонячні панелі випускають на 4 підприємствах. Одне розташоване в Одесі, на заводі Промзв’язок. Другий – в Енергодарі, це відносно малопотужне виробництво, здатне випускати в рік до 15 МВт сонячних панелей. Окремо стоїть Квазар, який випускає сонячні панелі вже більше 10 років і завод KNESS Group, відкритий у Вінниці.

Завод в Вінниці використовує китайські технології та працює на китайському обладнанні

У Вінниці в лютому 2019 року була запущена тільки перша половина потужностей, яка повинна забезпечити випуск сонячних батарей сумарною потужністю до 200 МВт, друга черга повинна подвоїти виробничі потужності, досягнувши проектного значення в 400 МВт. Втім, сонячні панелі українського виробництва від KNESS Group такими можуть найменувати тільки виходячи з місця виробництва, адже з українського у них – тільки алюмінієві рами, всі інші комплектуючі – імпортні, всі фотоелектричні компоненти – китайські. Навіть не вдалось домовитися про постачання скла з українськими виробниками. Крім того, все обладнання, на якому будуть випускати сонячні панелі, технологія виробництва – китайські, завод спроектований китайськими інженерами. Власники розраховують, що зможуть знайти покупців на свої сонячні панелі, в тому числі – інші компанії KNESS, які займаються будівництвом промислових сонячних електростанцій. Заявлено, що сонячні панелі українського виробництва від KNESS Group не відрізнятимуться за якістю від китайських, а ось ціни на сонячні батареї поки не відомі – через півроку після відкриття у вільному продажу панелей поки немає.

Квазар (KVAZAR) – єдине підприємство в Східній Європі, яке самостійно випускало напівпровідникові сонячні модулі. Якщо порівнювати ціни, то сонячні панелі українського виробництва від Квазар за своєю вартістю на українському ринку за однакової потужності практично рівні продукції від компаній, що входять в Tier 1. Втім, на ринку широко представлена й інша продукція від Квазар – це мобільні (похідні) зарядні сонячні станції, які за вартістю і продуктивності цілком можуть конкурувати з китайськими зразками.

Lost Password