Найбільша в світі баштова сонячна електростанція буде побудована в Австралії

Новини

Найпотужніша в світі баштова сонячна електростанція стане наступним кроком уряду Південної Австралії на шляху активного впровадження відновлюваних джерел енергії. І поки австралійський федеральний уряд продовжує підтримувати вугільну галузь, Південна Австралія стає одним з глобальних лідерів у сфері нетрадиційних джерел енергії.

Найбільша в світі баштова сонячна електростанція буде побудована в Австралії

Баштова сонячна електростанція буде складатися з 220-метрової вежі, навколо якої буде розташовуватися гелеополе з 12 тисяч дзеркал. Сфокусоване сонячне випромінювання буде нагрівати укладену в башті спеціальну сіль до температури 565С. Через теплообмінник сіль буде нагрівати воду, яка буде подаватися на турбіни для генерації електроенергії. Сонячна електростанція буде побудована в безпосередній близькості від найбільшої в світі акумуляторної батареї, побудованої Tesla. На сьогоднішній день для живлення акумуляторів використовуються вітрогенератори, баштова сонячна електростанція покликана забезпечити стабільність і безперебійність генерації електрики.

«Аврора» (баштова сонячна станція отримала назву на честь грецької богині ранкової зорі) матиме потужність близько 150мВт і буде генерувати в рік 495 гігават-годин електроенергії. Такого обсягу електроенергії вистачить, щоб покрити до 5% всієї спожитої електрики в Південній Австралії. Планується, що виробленої електроенергії вистачить, щоб забезпечити електричним струмом близько 90 тисяч будинків. Використання спеціальної солі – спосіб знизити залежність обсягів генерації електроенергії від часу доби. Виступаючи в ролі теплового акумулятора, вона може накопичувати до 1100 МВт енергії (в електричному еквіваленті). Така кількість накопиченого тепла дозволить забезпечити роботою турбіни до 8 годин. Це означає, що баштова сонячна електростанція зможе працювати практично цілодобово. Вартість проекту – 650 мільйонів австралійських (490 мільйонів американських) доларів. Будівництво станції має розпочатися в 2019 році, промислова експлуатація – в 2020 році.

На сьогоднішній день в світі реалізовано кілька дуже великих сонячних теплоелектричних проектів, наприклад, в Каліфорнії, сонячна електростанція Ivanpah Solar Electric має потужність 392 Мвт, але при цьому на ній встановлено відразу три вежі. Баштова сонячна станція, що будується в Чилі, буде мати потужність 260 МВт, але електрику буде генеруватися відразу 2 вежами.

Lost Password