Альтернативна енергетика в Україні зацікавила інвесторів з ОАЕ

Новини

Альтернативна енергетика є одним з найбільш інвестиційно привабливих сегментів енергетичного комплексу в Україні. Черговим підтвердженням цього стали переговори голови Державного агентства з енергоефективності України та представників міністерства енергетики і промисловості ОАЕ.

Альтернативна енергетика в Україні зацікавила інвесторів з ОАЕ

Сонячний парк імені Мохаммеда бін Рашида Аль Мактума

Кілька інвестиційних компаній з ОАЕ розглядають можливість фінансування будівництва електростанцій, що використовують для генерації поновлювані джерела енергії (ПДЕ). За підсумками зустрічі сторони дійшли згоди розробити кілька проектів, які могли б зацікавити інвесторів з Об’єднаних Арабських Еміратів. Перш за все, арабських інвесторів цікавить будівництво сонячних електростанцій і вітряних парків. Але при цьому їх можуть зацікавити й інші напрямки, наприклад, електрогенерація з використанням побутових відходів і розвиток екотранспорта.

Альтернативна енергетика в ОАЕ: досягнення і перспективи

Альтернативна енергетика в ОАЕ з недавніх пір стала одним з пріоритетних напрямків розвитку енергетичного комплексу. На тлі падіння цін і інтересу до традиційних енергоносіїв, ОАЕ стає одним зі світових лідерів впровадження «зелених» технологій. При цьому країна ставить перед собою амбітні плани – до 2050 року забезпечити генерацію 44% електроенергії, використовуючи тільки екологічно чисті ВДЕ.

В ОАЕ будується найбільша в світі сонячна електростанція в світі – Сонячний парк імені Мохаммеда бін Рашида Аль Мактума, яка розташована в пустелі в 50 км від Дубаї. Зараз потужність сонячної електростанції досить скромна в порівнянні з іншими об’єктами сонячної енергетики в світі – всього 213 МВт. Але вже до 2020 року вона має зрости більше, ніж в чотири рази, досягнувши значення в 1000 МВт, а до 2040 року – 5000 МВт. Під будівництво сонячної електростанції відведено 77 квадратних кілометрів, тут же буде розташовуватися найвища в світі сонячна електростанція баштового типу, висота якої складе 260 м, а потужність – 700 МВт.

Втім, в ОАЖ реалізують не тільки глобальні проекти, тут зацікавлені, щоб альтернативна енергетика була присутня в самих різних областях життєдіяльності. Наприклад, запущений пілотний проект по створенню повністю енергетично автономних автобусних зупинок, які будуть запитані за рахунок встановлених сонячних батарей. Виробленої енергії повинно вистачити на роботу кондиціонерів, освітлення і приведення в дію рекламних щитів. Поки в пробній експлуатації знаходиться дві такі дослідні установки. Крім того, до 2030 року влада ОАЄ планує розмістити дахові сонячні електростанції на всіх будівлях. У вересні 2018 року собівартість сонячної електроенергії склала 2,4 цента за кіловат-годину – це одна з найнижчих цін на за всю історію сонячної енергетики в світі.

Lost Password