Відновлювана енергетика в Україні може отримати додатково 200 млн євро від ЄБРР

Новини

У Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) заявили, що розглядають можливість виділити додаткове фінансування в розмірі 200 млн євро, які отримає відновлювальна енергетика в Україні.

Відновлювана енергетика в Україні може отримати додатково 200 млн євро від ЄБРР

Ці гроші стануть доповненням до запланованих в рамках програми Ukraine Sustainable Energy Lending Facility (USELF), затвердженої ЄБРР в липні 2018 року. В рамках вже третьої програми фінансової підтримки розвитку поновлюваних джерел енергії в Україні USELF-III планувалося направити 250 млн євро, які будуть повністю освоєні вже до кінця 2019 року. Додаткові кошти підуть на фінансування приватних проектів в сфері альтернативної енергетики, які будуть реалізовуватися в рамках поки діючої системи стимулювання – зелених тарифів.

Чи отримає українська відновлювана енергетика додатково 200 млн євро інвестицій, стане зрозуміло 30 жовтня, коли остаточне рішення прийме рада директорів банку.

ЄБРР надає підтримку розвитку відновлюваної енергетики в Україні з 2009 року в рамках програми USELF. Мета даної програми – до 2020 року довести частку «зеленої» генерації в загальній структурі виробництва електроенергії до 11%. У 2018 році ЕБРР тимчасово призупинив фінансування проектів ВДЕ до того моменту, поки в Україні не будуть введені конкурентні методи розподілу квот на будівництво нових потужностей – зелені аукціони.

До кінця третього кварталу відновлювальна енергетика в Україні досягла потужності близько 4,6 ГВт, при цьому на відновлювані джерела енергії припадає близько 4,9% від всієї електроенергії, що генерується.

Lost Password