Біоетанол

База знань

Біоетанол – вид біопалива, яке отримують у підсумку переробки рослинної (рідше – тваринної) сировини. Його прийнято відносити до біопалива першого покоління. Насправді біоетанол – це звичайний етанол (метілкарбінол або етиловий спирт), але на відміну від питного (винного) спирту, він виробляється за технологією укороченої дистиляції і не містить води. Крім того, він у великих кількостях містить метанол і сивушні масла, тому він повністю непридатний для вживання людиною. Основна перевага біоетанолу перед бензином як джерела енергії– його низька вартість і відсутність шкідливих викидів в атмосферу.

Биоэтанол

Основні виробники біоетанолу – США і Бразилія, на їх частку припадає понад 85% всього світового випуску цього біопалива. Активно розвивається виробництво біоетанолу в Китаї, Таїланді та Нігерії, серед європейських країн лідирують Німеччина, Франція, Австрія, Італія, Швеція та Іспанія.

Для виробництва біоетанолу використовують сільськогосподарські культури з високим вмістом цукру або крохмалю. У Бразилії практично весь біоетанол отримують в процесі переробки цукрової тростини, в США – з кукурудзи. Останнім часом активно культивується маніока, її переробка дозволяє отримати біоетанол, чия вартість в нафтовому еквіваленті становить 35 доларів за барель. Крім того, для виробництва біоетанолу можуть використовуватися цукрові буряки, картопля, сорго, ячмінь, батат, пшенична і рисова солома, деревна тирса і т.д.

На початковому етапі розвитку двигунів внутрішнього згоряння біопаливо на рівних конкурувала з бензином і дизелем. Наприклад, Генрі Форд свій перший дизельний двигун заправляв арахісовим маслом. Але в подальшому бензин показав себе як більш практичний вид палива, але зростання цін на нафту і погіршення екологічної обстановки змусили знову згадати про біопаливо як альтернативне джерело енергії. Особливо біоетанол став затребуваним в тих країнах, які змушені імпортувати нафту. У країнах ЄС зараз діє директива про біопаливо 2003/30/EC, якою передбачено, що частка біоетанолу в рідкому паливі до 2005 року повинна становити 2%, до 2010 – 5,75%, а до 2020 року – 10%.

На сьогоднішній день біоетанол покриває більше 6% всього світового споживання моторного палива. Додавання біоетанолу в бензин підвищує вміст кисню, що дозволяє досягти більшого згоряння бензину, при цьому знизивши викид СО2 на 30%.

Lost Password