Світовий автопропром в 2018 році інвестував в електромобілі 84 млрд євро

Електромобілі Новини

За минулий рік провідні світові автоконцерни збільшили інвестиції в електромобілі майже в два рази – такі дані оприлюднила британська консалітінговая компанія Ernst & Young (EY). Аналітики компаній провели аналіз даних, опублікованих 16 найбільшими німецькими, французькими, японськими, південнокорейськими і американськими автовиробниками, які протягом 2018 року інвестували 84 мільярди євро в 26 нових проектів. Слід врахувати, що в цю суму не включені витрати на проведення наукових досліджень і конструкторських розробок. 84 мільярди – це кошти, які були спрямовані на модернізацію і розширення існуючих потужностей з випуску електрокарів, в також створення нових.

Світовий автопропром в 2018 році інвестував в електромобілі 84 млрд євро

При цьому реальні інвестиції в електромобілі в світі можуть виявитися значно вище, адже одні з основних виробників – китайські автомобільні компанії – такої статистики для відкритого використання не надають.

Інвестиції в електромобілі: Німеччина вкладає, Китай – отримує

Найактивнішим інвестором в збільшення випуску електромобілів є Німеччина, за чотири роки, з 2015 по 2018, німецькі автовиробники вклали в «електромобільні» 11,7 млрд євро. На другому місці – французькі автопромисловці, що інвестували практично на порядок менше – 1,28 млрд євро. Далі слідує Японія (862 млн), Південна Корея (848 млн) і США (632 млн). При цьому істотне зростання припадає саме на 2017-2018 рік, сумарні щорічні інвестиції в випуск електромобілів в 2015 і 2016 роках не перевищували мільярд євро, які йшли на створення 2-3 нових проектів.

Але ситуація може досить кардинально змінитися вже в цьому році – якщо останніх три роки американські автовиробники практично не розвивали потужності, що випускають електромобілі, то в 2019 році Ford вкладе 90 млн євро в модернізацію заводу в Мічигані. General Motors планує за рік інвестувати в три рази більше – 279 млн, щоб в штаті Мічиган відкрити лінію, що випускає електромобілі.

Основним одержувачем інвестицій при цьому став Китай, де уряд активно стимулює зростання випуску електромобілів. Наприклад, Daimler і BMW починають будівництво в КНР своїх нових заводів, які будуть випускати як електромобілі, так і авто з двигуном внутрішнього згоряння. Крім того, серед країн, що лідирують за обсягом вкладених коштів – Німеччина, Франція, Індія і Сполучені Штати.

Lost Password