Відновлювана енергетика отримає 800 млн доларів інвестицій з Норвегії

Новини

Відновлювана енергетика залишається інвестиційно привабливим сегментом енергоринку в Україні. Відразу кілька великих норвезьких компаній займуться реалізацією великих проектів, що використовують поновлювані джерела енергії (ПДЕ). Підписана рамкова угода передбачає будівництво відразу трьох великих об’єктів альтернативної енергетики:

  • в Запорізькій області – вітрова електростанція потужністю 750 МВт, інвестором виступає норвезька компанія NBT
  • в Миколаївській області – сонячна електростанція потужністю 150 МВт, інвестором виступає норвезька компанія Scatec Solar
  • в Київській області – сонячна електростанція потужністю 9,2 МВт, інвестор – норвезька компанія Norsk Solar.
Відновлювана енергетика отримає 800 млн доларів інвестицій з Норвегії

Вітропарк в Норвегії

Активні переговори з норвезькими інвесторами почалися ще влітку 2018 року, але тоді обсяг інвестицій, яка отримає відновлювальна енергетика в Україні, оцінювався в 300 – 400 млн євро.

В «Укренерго» заявили, що для того, щоб інтегрувати в українську енергосистему 750 МВт вітропарку, який планує побудувати норвезька компанія NBT, буде потрібно не менше 3 років. Це пов’язано, перш за все, з необхідністю глибокої реорганізації генеруючих потужностей і трансформаторної інфраструктури на півдні України. Уже зараз в компанії проводять енергоаудит наявної енергосистеми. При цьому мова не йде про будівництво нових підстанцій або ліній електропередачі. Головна проблема – це створення потужностей, що балансують, які зможуть компенсувати недолік електроенергії від малопрогнозованих джерел генерації.

Норвегія – одна зі світових лідерів за розвіданими запасами газу і нафти, але при цьому відновлювальна енергетика отримала пріоритет у розвитку енергетичного комплексу. Якщо раніше уряд Норвегії декларувало прагнення стати енергонейтральной країною (повністю відмовитися від викопних джерел енергії) до 2050 року, то зараз поставлена більш амбітна мета – повністю перейти на відновлювані джерела енергії до 2030 року.

Lost Password