У Вінниці відкрилося найпотужніше в Україні підприємство, що випускає сонячні панелі

Новини

У Вінниці відкрився завод, який випускатиме найсучасніші сонячні панелі. Це далеко не перше підприємство такого типу, але вперше йдеться про таке масштабне виробництво – запущена перша потужність здатна випускати сонячні батареї сумарною потужністю близько 200 МВт на рік. До кінця року планується запустити і другу чергу виробництва, в результаті чого потужність зросте вдвічі – до 400 МВт. Загальний обсяг інвестицій складе близько 54 млн євро. Відкриття заводу дозволило створити близько 120 нових робочих місць, при цьому середня зарплата становить близько 15 тис. гривень. По мірі зростання обсягів виробництва, кількість працівників збільшиться ще мінімум на 50 осіб.

У Вінниці відкрилося найпотужніше в Україні підприємство, що випускає сонячні панелі

Завод починає працювати з 15 лютого, поки навчання пройшла тільки одна зміна працівників. Але в перспективі, зі збільшенням продажів, планується перевести підприємство на цілодобовий режим роботи. У керівництві компанії розраховують, що це може статися вже через кілька місяців.

Чи зможуть конкурувати вінницькі сонячні панелі з китайськими?

Завод компанії Kness Group буде випускати сонячні панелі як для промислових сонячних електростанцій, так і для установки на приватних сонячних електростанціях. Виробництво відрізняється високим рівнем автоматизації, що дозволяє випускати високоякісні сонячні панелі:

  • у виробництво буде запущено сонячні батареї різної потужності – від стандартних 270 Вт до високопродуктивних 370 Вт
  • батареї будуть випускатися з використанням технології PERC (дозволяє збільшити ККД сонячної панелі до 21,5%) з 5 стрінговими (струмопровідними) шинами. Все це дозволить отримати сонячні панелі, які зможуть конкурувати із зразками провідних світових виробників
  • будуть випускатися як рамкові сонячні батареї, так і типу «скло – скло».

Виробнича лінія заводу була розроблена фахівцями Національного інституту в Китаї. Саме з китайськими виробниками (в ТОП-10 за результатами 2018 року входить 7 китайських виробників, при цьому в ТОП – 5 їх відразу 4) доведеться конкурувати на українському ринку вінницьким сонячним панелям. Після припинення субсидування будівництва сонячних електростанцій урядом Китаю, через що утворилися надлишкові потужності, провідні виробники постійно знижують ціну на свою продукцію.

Втім, на заводі розраховують, що їх сонячні панелі будуть конкурентоспроможними на українському ринку. Перш за все – через те, що закон про зелений тариф встановлює спеціальні надбавки за використання українських комплектуючих. Якщо їх частка становить 30%, то зелений тариф додатково збільшується на 5%. При установці 50% обладнання українського виробництва розмір тарифу збільшується на 10%. Новий закон, яким запроваджуються зелені аукціони, передбачає збереження такого становища. Крім того, компанія готова надавати комплексні послуги, адже крім заводу, вона має R&D-центр і будівельно-монтажну компанію.

Lost Password