Найпотужніша плавуча сонячна електростанція почала роботу в Китаї

Новини

Біля міста Хуайнан (провінція Анхой) почала пробну експлуатацію найбільша в світі плавуча сонячна електростанція. Китайська компанія Three Gorges Corp., найбільша гідроенергетична компанія країни, інвестувала в будівництво промислової сонячної електростанції 1 млрд юанів (близько 151 млн доларів США). Для компанії Three Gorges Corp., яка традиційно займається будівництвом ГЕС, сонячна енергетика за останній час стала другим напрямом за обсягами прибутку. Сумарна потужність сонячних і гідроелектростанцій, якими управляє Three Gorges Corp. в Китаї, перевищує 8 гігават.

Найпотужніша плавуча сонячна електростанція почала роботу в Китаї

Для компанії – це перший настільки великий проект в сонячній енергетиці, адже потужність фотогоальваничної промислової станції становить 150 МВт. Після проведення настройки, сонячна електростанція буде підключена до загальної енергосистеми країни вже на початку наступного року. Цієї потужності вистачить для того, щоб повністю забезпечити електрикою 94 тисячі сільських домашніх господарств і міських квартир.

Плавуча сонячна електростанція має відразу кілька переваг:

  • незважаючи на те, що компанії доведеться платити щорічно близько 2 млн юанів за використання водойми, ця сума набагато менше, ніж якщо б СЕС була змонтована на землі. Крім того, місто Хуайнань – один з основних центрів вуглевидобутку в Китаї, тому знайти досить велику ділянку землі, на якій можливо розмістити таку потужну сонячну електростанцію в безпосередній близькості від міста дуже складно. А поруч з містом знаходиться кілька великих озер – при такому розміщенні значно скорочується плече подачі електрики, як наслідок – скорочуються втрати енергії, викликані транспортуванням електрики
  • вода виступає в ролі природного охолоджувача, що дозволяє відчутно підвищити продуктивність сонячної електростанції. При наземному монтажі сонячних панелей конструкторам доводиться продумувати системи примусового охолодження панелей, адже при високих температурах обсяги генерації «сонячної» електрики значно скорочується – при нагріванні поверхні сонячної панелі на 10 градусів втрати генерації електрики становлять 4-5%
  • вода має високий коефіцієнт відбиття сонячних променів, тому сумарний обсяг сонячного випромінювання (пряме і перевідбиттів), яке потрапляє на сонячні батареї, виявляється більше, ніж при установці сонячних панелей на земній поверхні.

Плавуча сонячна електростанція по своїй продуктивності порівнянна з СЕС, яка змонтована на двовісних трекерах, але при цьому значно дешевше в будівництві.

Leave a Reply

Lost Password