Альтернативна енергетика: чому Україні варто повчитися у Литви

Новини

Альтернативна енергетика дозволила Литві отримати енергетичну незалежність, але ж в 2010 році ситуація на енергоринку була подібна до української. Литовська Республіка майже на 70% залежала від поставок російського газу. Ситуація на енергоринку погіршилася, коли країні при вступі в Євросоюз довелося закрити Ігналінську атомну електростанцію. Якщо до її закриття Литва експортувала електроенергію, то буквально за один день, через різке збільшення дефіциту, стала імпортером електроенергії.

Альтернативна енергетика: чому Україні варто повчитися у Литви

Країні знадобилося всього 8 років, щоб домогтися майже повної енергетичної незалежності. І альтернативна енергетика стала одні з головних інструментів цього досягнення. Наприклад, на сьогоднішній день в районі 70% теплової енергії в системі теплопостачання виробляється з біомаси. А щоб створити конкурентне середовище, була відкрита енергетична біржа – в результаті в деяких районах ціна на теплопостачання скоротилася на 30-40%.

При цьому в Литві ставку роблять на індивідуальні господарства, що використовують поновлювані джерела енергії. Наприклад, держава компенсує 25 відсотків вартості обладнання сонячних електростанцій, встановлених в приватних будинках. Втім, вже зараз планується переглянути цю програму, адже навіть за допомогою держави власнику необхідно витратити від 4 до 10 тисяч євро. Тому в Литві планують перейти від компенсації до програми лізингу. В результаті встановити сонячну електростанцію на даху можна всього за кілька сотень євро.

В Україні останнім часом активно розглядають різні варіанти того, як надалі буде розвиватися альтернативна енергетика. Самий високий «зелений» тариф в Європі привернув велику кількість інвесторів, готових вкластися в сонячну і вітрову енергетику. Ось тільки українська енергосистема не готова до прийому такої великої кількості виробників електроенергії, що використовують нетрадиційні джерела енергії. Тому вже найближчим часом стратегія розвитку може кардинально змінитися. Держава планує і далі підтримувати малопотужні приватні сонячні і вітрові електростанції – чим більше буде відсоток розподіленої генерації сонячної електроенергії, тим легше буде всій енергосистеми України. У той же час великі потужні вітрові та сонячні електростанції повинні бути максимально наближені до умов конкуренції на ринку електроенергії.

Lost Password